10 tips voor de decembermaand

December is een favoriete maand voor velen. Het begint vaak al eerder met pepernoten en gevuld speculaas. Dan komen de etentjes met vrienden en familie, de feestdagen met uitgebreide brunches en diners, borrels, warme chocolademelk en nog veel meer lekkers. Een maand vol verleidingen. Hoe ga je ermee om? 10 tips.

 

 

Een maand ook waar je dus makkelijk een paar pondjes – of kilo’s – aankomt. Toch valt er echt wel wat te doen. Met een paar goede tips en een beetje maat houden kom je een heel eind. 

 

Eerst even dit: de media schreven. Libelle: ‘Over het algemeen komen mensen tussen de 0,5 en 6 kilo aan. Mensen met overgewicht of obesitas zelfs tussen de 6,1 en 8,8 kilo.’ 

 

En op Gezondheidsnet staat: ‘Een chocoladeletter van 200 gram: 1100 kilocalorieën, plus 100 gram marsepein, 7 stukjes banketstaaf en 6 oliebollen en je bent al gauw over 7.000 kilocalorieën heen.’

 

U zijt gewaarschuwd…

 

Nog een paar voorbeelden? 

  • 4 stukjes stokbrood met kruidenboter: 255 kcal
  • 2 mini slavinken: 135 kcal
  • 3 mini biefstukjes: 99 kcal
  • 3 mini gourmet hamburgers: 198 kcal
  • 2 kipspiesjes met een sauslepel satésaus: 190 kcal
  • 2 porties gegrilde champignons, paprika, courgette: 50 kcal
  • 2 porties geraspte kaas: 97 kcal
  • 200 gram krieltjes: 170 kcal
  • 2 eetlepels knoflooksaus: 74 kcal
  • 2 eetlepels barbecuesaus: 38 kcal
  • 1 eetlepel mayonaise: 133 kcal
  • 1 chocoladetaartje: 337 kcal
  • 1 bolletje roomijs: 102 kcal
  • 1 toefje slagroom: 31 kcal
  • 5 kerstkransjes: 390 kcal
  • 5 handjes chips: 271 kcal
  • 8 kaasblokjes: 260 kcal
  • 3 crackers met brie 250 kcal
  • 6 bitterballen: 330 kcal
  • 2 handjes borrelnootjes: 270 kcal
  • 2 glazen rode wijn: 246 kcal
  • 2 glazen droge witte wijn: 201 kcal
  • 2 glazen ice tea: 124 kcal
  • 1 glas cola: 82 kcal
  • 1 kop koffie verkeerd: 60 kcal

 

Geschrokken? 

Dan nu, hoe pak ik het aan om niet zoveel aan te komen tijdens deze feestelijke maand? 

 

Tip 1: Kies bewust en licht

Dat wat je het allerlekkerst vindt, neem je. Dus of het chocoladetaartje als dessert of een glas wijn extra.

En kies tijdens de gourmet voor lichtere vleessoorten. Vlees zonder vel, kip, kalkoen, varkenshaas, biefstuk. Nog beter: vis. En blijf zoveel mogelijk van de verleidelijke broodjes,  kruidenboters en vette sauzen af.  

 

Tip 2 Eet rustig

Je hersenen hebben 20 minuten voor ze het sein aan je maag ‘verzadigd’ afgeven. Kauw goed op iedere hap en laat het je echt smaken in plaats van flink door te eten. Eet ook bewust. Proef wat je eet en geniet. 

 

Tip 3: Haal niet te veel

Zorg dat je niet te veel in huis hebt. Is het er niet, dan lonkt het ook niet naar je. 

 

Tip 4: Beperk het tot de feestdagen 

Probeer buiten de feestdagen om toch de teugels weer iets strakker te trekken. Het zogenaamde balansen. 

 

Tip 5: Drink voldoende water

Dat is een open deur, besef ik me. Maar vooral tijdens copieuze maaltijden waarbij de wijnen (of bieren) rijkelijk vloeien, doe je er verstandig aan na ieder glas alcohol een glas water te drinken. Zorg voor een feestelijke kan of karaf op tafel en ‘leuk’ deze op met vers fruit, munt, komkommer, gember of andere vruchten. 


Tip 6: Eet meer groen

Begin eens je maaltijd met de groente of salade. En neem daarna pas je vlees of vis of vegetarisch stukje. Laat friet en gebakken aardappelen zo lang mogelijk links staan. Geldt ook voor brood met smeersels. 

 

Tip 7: Blijf wel eten 

Zorg dat je geen honger opwekt. Denk niet, ik wacht gewoon zo lang mogelijk met eten, dan valt het wel mee. Want juist dan is de kans dat je je hand uitsteekt naar het kerstkransje of die bitterbal veel groter. Eet voor je aan tafel gaat iets gezonds: stuk fruit, wat rauwkost, schaaltje yoghurt. 

 

Tip 8: Voorkom die suikerdip 

Wees matig met suiker. Het wordt omgezet in vet en je wordt er ook nog eens bekaf van. Als eenmaal de suikers opgeslagen zijn. Dan vraagt het lichaam om meer. Een vicieuze cirkel. 

 

Tip 9: Zeg ook eens nee  

Zeg af en toe eens nee als de schaal met hapjes weer voor je langs gaat. Niet iedere keer, maar als je af en toe niet neemt, bespaar je al gauw de helft. 

 

Tip 10: Maak afspraken met jezelf 

Genoeg is genoeg. Eet wat je lekker vindt, maar beperk de portiegrootte. Door langzaam – eerdere tip – te eten en naar je lichaam te luisteren weet je donders goed wanneer het genoeg is. Spreek daarom vooraf met jezelf al, dat als je genoeg gegeten hebt, je stopt. Leg je servet op je bord, dat het minder verleidelijk is om toch nog wat op te scheppen.

 

 

En als het dan 1 januari is, doe weer gewoon. Pak je oude, gezonde gewoontes op en weet: elke dag is er een om een nieuw begin te maken. 

 

Ik wens je hele fijne feestdagen! Geniet er vooral van. 

15-12-2018

Artikelen