Succesverhaal: Samen in de challenge geeft nóg meer steun en een extra stok achter de deur

 

Ze zijn al jaren vriendinnen. Doen ook al jaren samen aan Bodypump bij sportcentrum Hippogym. En besloten in april 2018 samen mee te doen aan de Gezond in je Lijf-challenge. Jessica van Bodegom en Angela Nanning. Allebei 28 jaar en sinds een jaar ook nog schoonzussen van elkaar. Oh, en collega’s. Ook al jaren. 

 

“Waren wij niet de eerste lichting?”, vraagt Angela aan haar vriendin Jessica. “Volgens mij wel inderdaad”, beaamt ze. “Ik zag je flyer hangen in de kleedkamer van de sportschool en ik dacht: dat wil ik wel.” Jessica: “En ik dacht: als jij gaat, ga ik met je mee.” De twee lachen als ze eraan terugdenken.

 

Studeren, samenwonen…

“Ik voelde me niet echt heel dik of zo, maar een paar kilo mocht ik wel kwijtraken vond ik. En ik wilde leren om betere keuzes te maken”, licht Angela toe waarom ze de stapte zette. Jessica: “Ik ben altijd wat groter en wat voller geweest. Ik sport wel al zo’n beetje heel mijn leven, daar ligt het niet aan. Maar met eten… ja, daar ging ik nog wel eens de fout in. Op jezelf wonen, studeren in Amsterdam, samenwonen, je kent het wel”, lacht Jessica. “En van huis uit krijg je toch andere dingen mee. Aardappelen, vlees, groente.” De twee zijn het er over eens dat de eetgewoonten van nu beduidend anders zijn dan in de tijd dat zij twee kleine meisjes waren. 

 

Kleine groep is ideaal

In de Gezond in je Lijf-challenge leerden ze andere en gezondere keuzes maken. Daarbij zijn de twee van mening dat regelmatig bij elkaar komen in een kleine, compacte groep ideaal is om gemotiveerd te blijven. Jessica: “Ik heb een keer bij een diëtist gelopen. Kon ik na zes weken pas terugkomen voor een vervolg. Dat werkt bij mij dus niet. Ik heb toch iets meer discipline nodig.” 

 

Etiketten waren eye-opener

Ook Angela was blij met het ritme van om de week bij elkaar komen en bespreken wat goed en minder goed ging. “Ik heb veel geleerd van de keer dat we etiketten leerden lezen. In het begin dacht ik: moet ik echt elke verpakking omdraaien? Maar nu weet ik van sommige producten dat ze beter zijn. En zo bouw je toch ook weer een basis in je keukenkastje op.” “Precies”, beaamt Jessica, “ik vond het ook heel verhelderend dat twee producten die zoveel op elkaar lijken toch zo verschillend kunnen zijn qua voedingswaarde.”

 

Niet in korte termijn denken

En - daarover zijn beiden het ook eens - balans is het codewoord. “December was best lastig”, blikt Angela terug op de laatste maand van het jaar, “maar ik heb het nu weer goed te pakken. Ik bedoel, we hebben geleerd dat je niet in acht of zestien weken heel veel kunt afvallen. Nu, anderhalf jaar later, weten we nog steeds wat betere keuzes zijn.” 

 

Gezonde invloed op collega’s

“Bewustwording”, vult Jessica aan, “daar gaat het vooral om. En het leuke is dat op ons werk die andere meiden ook aan de zuivelspread met paprika en komkommer zitten.” De twee lachen als ze denken aan hun ‘invloed’ op de collega’s van de tandartsenpraktijk waar ze werken. 

 

Bestek neerleggen, langer kauwen…

Met het boek ‘7 inzichten voor een blijvend goed gewicht’, de Voedingscentrum-app ‘Ik kies bewust’ en de kennis die ze opdeden in de challenge kunnen de twee hun leven lang voort, weten ze. “Ik pak af en toe het boek er nog wel bij. Voor leuke recepten.” “Ja, jij maakt die quesadillas nog wel regelmatig hè”, herinnert Jessica zich. “Klopt. Maar ik vind het ook nog wel eens een eye-opener om weer te lezen: oja, daarom… En bijvoorbeeld je bestek tussendoor neerleggen, langer kauwen, dat soort dingen. Je weet ze wel, maar soms is het goed het nog eens te lezen.” 

04-03-2021

Artikelen