Succesverhaal Daphne Sirach: 'het hoeft niet snel, je mag er twee jaar over doen'

“Ik zag je flyer en daar stond op, dat je ook kan afvallen als je af en toe een chocolaatje neemt. ‘Daar hou ik je aan’, dacht ik”, vertelt Daphne Sirach lachend. Ze gaf zich op voor de Gezond in je Lijf challenge en dat hielp haar uiteindelijk op weg om in totaal 21 kilo kwijt te raken. Een jonge vrouw van 1.65 meter, 23 jaar met twee kinderen die zichzelf had beloofd: ‘ik hoef dit niet te bereiken in drie maanden, twee jaar is ook prima.’ 

 

 

Inmiddels is ze 27 en al een aantal jaren op haar streefgewicht. Het is geen strijd meer, ze weet dat er terugvallen zijn, maar ook dat je jezelf weer kunt herpakken. “Ik heb me daar bij neergelegd. Ik dacht: ‘ok, nu zie je er zo uit, maar over een jaar of twee is dat heel anders’.”

 

Je mindset veranderen

Daphne klopte in 2017 voor het eerst bij me aan. Ze woog toen tegen de 90 kilo. Ik begeleidde mensen nog één op één. “Ik hoopte dat jij het voor me zou doen”, lacht Daphne weer, “eigenlijk deed ik er gewoon niks aan. Net als met eerder geprobeerde shakes. Daar dacht ik ook van: ‘die regelen dat voor me’. Maar je moet je mindset veranderen. Het is allemaal niet zo heel moeilijk.”

 

‘Voor mijn kinderen deed ik het wel goed’

Die eerste stap in de richting van haar mindset omgooien, leerde ze van moeder Marjan. “Zij kocht dingen voor me die wel gezond waren. Voor die tijd at ik echt slecht. Voor mijn kinderen deed ik het wel heel goed hoor. Fruithapjes maken, zelf groentehapjes koken. Dan was ik klaar en dacht: ‘nou ga ik niet ook nog voor mezelf in de weer’. En dan trok ik een zak chips of een pak koek open. Ik ben wel een beetje het type dat iedereen vooropzet en mezelf op plek 125.”

 

Naar sportschool Hippogym

Bij moeders bleef ze regelmatig eten en daar kwamen de gezonde en redelijk makkelijk te maken gerechten op tafel. “Dit is ook nog lekker, dacht ik.” Daarna volgde de stap naar sportschool Hippogym, waar Marjan al kwam en werkte. En daar viel haar blik op de flyers over Gezond in je Lijf. Een traject van acht weken in groepsverband. Op basis van PuurGezond, waarbij we kijken naar eerlijk eten, zonder poespas, geen pakjes en zakjes en veelal onbewerkte producten. 

 

 

‘Je steunt elkaar echt in de groep’

“Het mooie van de groepen vind ik, dat jij ons de privacy geeft als je je gewicht niet wilt vertellen, maar wel vraagt om te laten weten wat je afgevallen bent. Dat werkt motiverend. Het triggert. Niet omdat het een wedstrijd is. En als iemand dan niet afgevallen is of maar een heel klein beetje, dan vind je dat rot en zo steun je elkaar.” 

 

‘Etiketten lezen, dat deed ik nooit’

In de bijeenkomsten komen uiteenlopende onderwerpen aan bod. “Wat ik een hele goeie vond, is etiketten lezen. Dat deed ik echt nooit! Nu wel, het helpt je in je keuzes. En dat handje noten. Iedereen doet wel eens een greep en denkt dan dat dat een handje is. Nou, jij leerde ons wel wat echt een handje noten is. Tja, en dat gezond eten gewoon heel lekker kan zijn. Niet alles hoeft in het frituurvet te hebben gezeten om lekker te smaken.”

 

'Op vakantie mag ik even los'

Natuurlijk gaat het echt niet alleen maar elke dag goed met gezond eten. “Ik ben net terug van vakantie, hahaha. Ik gun mezelf dat ik dan even los mag. Ik weet toch, het komt wel weer goed, het gaat er weer af.” 

 

Niet meer buiten adem met de wasmand bovenaan de trap

Daphne houdt deze manier van leven prima vol. Het is geen opgave voor haar en ze is vooral heel blij dat ze niet meer buiten adem is als ze de wasmand naar boven heeft gedragen, zich veel fitter voelt en dat ze niet meer online hoeft te shoppen, maar een kledingzaak binnen kan lopen. “Alles wat ik kocht was L of XL, zwart, wijd en losjes. Het is zo heerlijk om bij Stoer binnen te lopen en een leuk bloesje te passen. Eigenlijk is het gek dat mensen me niet geloven als ik zeg dat ik er niet heel veel voor hoef te laten. Heb je dorst, dan neem je water. Desnoods met een smaakje. Nog honger? Pak je maar een komkommer en waarom twee tosti’s? Een is toch genoeg. Ik ben blij dat je me inzichten hebt gegeven en kan het iedereen aanraden.”

17-08-2021

Artikelen