Succesverhaal Saskia Ott: Van ‘ik stap nooit over die drempel’ tot kookliefhebber

‘Hier is het’, las Saskia Ott op het grote bord voor de deur. ‘Ammehoela’, dacht ze. ‘Ik rij snel door.’ Doodeng vond ze die uitnodigende deuren van sportschool Hippogym. Nog geen jaar later volgde ze een van mijn Gezond in je Lijf-challenges, raakte aan het sporten, merkte dat ze Bodypump het leukst vond en inmiddels is ze een van de vaste gezichten achter de bar van het sportcentrum. Het succesverhaal van iemand die dacht nooit een stap in een gym te zetten en er nu niet meer weg te slaan is.  

 

 

“Ik las jouw oproep op Facebook. Dat was in 2018. Ik liep wel veel met mijn hond maar die ging achteruit en de rondjes werden steeds kleiner. Ondertussen bleef ik maar groeien. Crash-diëten gedaan, maar daar kwam ik nadien nog sneller weer van aan. Plus de nodige extra kilo’s. Ik wist dus heus wel dat er iets structureels moest gebeuren. Tot ik dus de Facebook-oproep las voor een nieuwe Gezond in je Lijf-challenge. En toen kwam jou in het dorp tegen. Dat was té toevallig. Dat moest een voorteken zijn”, lacht SaskiaOtt hartelijk als ze terugdenkt aan de zomer van 2018. 

 

‘Ok, ik mag hier ook gewoon zijn’

Ze zette de stap, mailde direct voor meer informatie en gaf zich op. Voorwaarde om mee te doen: een abonnement afsluiten bij sportcentrum Hippogym. “Daar zag ik als een berg tegenop. Die drempel, die leek zo hoog. Ik dacht dat er achter die deur alleen maar afgetrainde lijven schuilgingen. Jong, slank. Het is dat eigenaar Stephan Taal gelijk een afspraak inboekte. Toen moest ik wel. Ik was overrompeld en echt wel een beetje in paniek. Maar ik ging wel. En het viel me toch mee! Die drempel, die is er helemaal niet. Ik zag er van alles rondlopen. Jong, oud, dik, dun. Wat een gigantische eyeopener was dat voor me. Ik hoefde me helemaal niet onzeker of ‘mollige moeke’ te voelen. En ik dacht: ‘ok, ik mag hier gewoon ook zijn.’”

 

Klein ‘clubske’ dat al snel vertrouwd was 

Nog geen twee maanden startte de Gezond in je Lijf-challenge. Een groep van acht gelijkgestemden met hetzelfde doel: fitter worden en wat kilo verliezen. “Het was vrijwel gelijk een hele leuke groep. Een vertrouwd klein ‘clubske’ waar je open en eerlijk kon zijn. Jij deed het wegen heel subtiel achter gesloten deur, maar al na de eerste keer deelde iedereen zonder schroom zijn of haar gewicht. Dat groepsgevoel was er al heel snel.”

 

‘Daar waar ik was ben ik in geen drie jaar meer geweest’

Saskia leerde veel, vertelt ze. “Hoe je een etiket leest, meer over voeding, de verhouding in je lichaam en hoe je uitrekent wat je werkelijk afvalt als je weet hoe je de weegschaal moet interpreteren. Tot ik bij jou kwam was ik altijd ‘op dieet’, nu leerde ik ineens gezonde keuzes maken, kijken naar eten. Ik had ineens niet meer het idee aan de lijn te zijn, maar bezig gezond eten in mijn leven te integreren. Die inzichten helpen je om het vol te houden. En ok, ik ben nog steeds een ‘work in progress’, maar daar waar ik was - ruim over de negentig kilo - ben ik nooit meer geweest. Ik voel me fitter én… ik vind koken leuk.” Saskia moet weer hardop lachen als ze het zegt. 

 

‘Gezond koken: er ging een wereld voor me open’

Want eten koken, dat was op zijn zachtst gezegd een ver-van-haar-bedshow. “Ik kwam niet verder dan aardappelen, groente, vlees en de eerste vier kruidenpotjes in mijn kast: zout, peper, aromat en gehaktkruiden. Maar nu, er gaat een wereld voor me open. Ik begon met ‘Margo’en’. Zo noemde ik dat. Een van de deelnemers in de groep vertelde altijd in geuren en kleuren wat ze weer gemaakt had afgelopen week en ik werd langzaamaan nieuwsgierig. Dus ik ging me verdiepen. Ik sprak er ook steeds vaker over met Daan van de sportschool en zo ontstond heel langzaam mijn fascinatie voor lekkere én gezonde dingen klaarmaken. Als je dan merkt, dat je gezin er ook van smult, dan heb je al snel een hobby te pakken. Dat kan ik toch wel zeggen Rich?”, knikt Saskia naar haar partner. Die beaamt de nieuwe liefhebberij van zijn vrouw volmondig. 

 

Niet meer op dieet, maar voeding aanpassen

Inmiddels is gezonde voeding haast de standaard geworden. “Ik ben geen tientallen kilo’s afgevallen, maar dat is ook mijn doel niet meer. Ik wil me lekker in mijn lijf voelen en dat doe ik. En ik ben al drie jaar stabiel, ik geniet van lekker en gezond eten en het voelt al jaren niet meer als dieet, maar als aanpassen. Ik vind het leuk om nieuwe recepten te vinden en zo aan te passen dat ik weet dat ze een stuk gezonder zijn. Dat is wat ik vooral geleerd heb en daar ben ik dankbaar voor.”

 

En nu kom je Saskia tegen als achter de balie

Sinds december 2019 is Saskia bovendien een van de bekende gezichten achter de balie van sportcentrum Hippogym. Toen de vacature voorbijkwam en haar eigen baan ophield te bestaan waagde ze de stap. “’Dit is mijn baan’, dacht ik gelijk. En dat is het nog steeds.”

16-01-2021

Artikelen