Sauzen om je vingers bij af te likken (voor pasta, sla en meer!)

Niks is zo lekker als een romige saus. Of dat nu over je pasta is of door je salade. Ik heb er een paar. Wel romig, niet vet of koolhydraatrijk. De wens van ieder mens die om zijn of haar gezondheid denkt! Links met bloemkool, rechts met broccoli. Oké, veel verschil zie je niet op het eerste oog. Maar er zit wel degelijk verschil in smaak in. Probeer het maar!

  • Snij een halve bloemkool in kleine stukken zodat ze in een keukenmachine passen. Kook ze in een pan met water ongeveer 30-40 minuten tot ze zacht zijn. giet af, maar bewaar een beetje kookvocht in een schaaltje. Los een ½ blokje groente- of kippenbouillon op in een ½ kopje heet kookvocht. Doe in de keukenmachine de bloemkool, een ½ kopje heet kookvocht van het afgieten, stap 1, en een ½ kopje aangemaakt kookvocht van stap 2, dus met bouillon. Doe er wat parmezaanse kaas en eventueel zout en mix het tot een gladde, romige saus. 
  • Snij 2 rijpe avocado’s in stukken. Doe ze in een keukenmachine of pureer ze met een staafmixer. Doe er 2/3 kopje melk bij, 2 eetlepels Griekse yoghurt, een rood pepertje, fijngesneden, een beetje zout, peper en paprikapoeder, 1 eetlepel citroensap en wat koriander.
  • Fruit een ui en knoflook in een eetlepel olijfolie. Doe daar een struik broccoli bij en bak tot het wat zachter is. Giet er dan water bij (de groente mag net niet onder staan) en doe er een bouillonblokje bij (kippen of als je vega wilt, groente of kruiden). Kook de groente een minuut of 15 gaar. Voeg dan 1/3 rijpe avocado toe en warm deze even mee. Pureer alles tot een gladde saus en je bent klaar. Misschien wil je er nog wat peper aan toevoegen of een ander kruid waar je dol op bent. Basilicum is ook lekker!

Recepten