Stoofpotje met rode kool salade

Dit is een ware smaakexplosie in je mond. Alle smaken komen bij elkaar: zoet, zout, bitter, zuur. Dan weet je weer wat écht eten is!

Ingrediënten voor 2 personen

300 gram magere runderlappen

1/2 blikje gepelde tomaten uit blik

kruiden: ras el hanout, kervel, tijm, rozemarijn

3 jeneverbessen

2 laurierbladen

3 kruidnagels

steranijs

peper, zout

water

2 eetlepels olijfolie

Voor de rode kool

400 gram rode kool in fijne reepjes (of voorgesneden)

sinaasappel

scheutje magere yoghurt

1 theelepel mosterd

Bereiding:

1. Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter

2. Hussel in een bak de kruiden door het vlees

3. Zet een braadpan aan met olijfolie en bak hierin de gekruide vleesstukjes lichtbruin aan.

4. Zet het vuur heel laag, want nu ga je het vlees langzaam - in een uur of 5, 6 - gaar stoven.

5. Giet er het 1/2 blikje tomaten bij en zet het vlees net niet onder met resterend wat water. (omdat je geen wijn of bier gebruikt, heb je langere tijd nodig om te het vlees lekker mals te maken). Doe er de jeneverbessen, laurierbladen met ingestoken kruidnagels en het stukje steranijs bij.

6. Laat maar lekker met rust dat vlees, check alleen van tijd tot tijd of het nog vochtig genoeg is. Ik doe er tussentijds weer een beetje water bij, zodat het lekker door kan pruttelen.

7. De rode kool snij je in reepjes, mooi dun, als je geen voorgesneden hebt gekocht (zelf snijden is veeeeeeel lekkerder hoor!)

8. Was de sinaasappel goed (ze spuiten er zulke narigheid over, die wil je niet binnen krijgen, biologisch is dus nog beter). Rasp de schil met een grove rasp.

9. Overgiet de rode kool (in een kom) met gekookt water en laat ongeveer 1 minuut staan.

10. Laat goed uitlekken.

11. Meng de rode kool met de sinaasappelrasp en snij de rest van de sinaasappel in parten. Denk erom dat je het wit er helemaal af haalt, dat is minder lekker.

12. Maak je salade af met een mengsel van yoghurt en mosterd en schep goed door. Nog een draai van de peper- en de zoutmolen en klaar is je salade.

13. Maak een mooi bedje van rode kool salade en leg er een paar stukken vlees op. Giet er nog een paar lepels saus over voor een extra bite. Garneer met de stukjes sinaasappel en peterselie en/of bieslook.

 

 

Recepten